Hoi! Ik ben Roel Verheggen.
Ik woon in Boxmeer en dat ligt in de buurt van Nijmegen in Nederland. 
Een grote fantasie heb ik altijd gehad. Op school was mijn favoriete vak verhalen schrijven. Of toneelspelen. En muziek natuurlijk, daarin kon ik mijn ei ook goed kwijt. 
Ik schreef als kind al verhaaltjes en las veel boeken. Mijn favoriete schrijvers waren Paul Biegel en Guus Kuijer. De ene schreef prachtige sprookjesachtige verhalen, de andere juist hele grappige. Ik droomde er toen al van dat ik ooit zou worden zoals zij: schrijver van kinderboeken.

Mijn BEZIGHEDEN voordat 'Griebel' verscheen

Maar ja, het liep anders. Na de middelbare school studeerde ik aan de PABO om leerkracht in het basisonderwijs te worden. Meteen daarna besloot ik naar het Conservatorium te gaan om dwarsfluit te studeren. Daar kwam later de studie voor dirigent bij. Alle drie die opleidingen heb ik cum laude afgesloten. 
Ik werkte 7 jaar als leerkracht op een school voor speciaal basisonderwijs, maar ging uiteindelijk fulltime voor de muziek. Als zanger in de groep Angels Rule en als dirigent en regisseur bij vele muzikale projecten en theaterkoren. Ik speel daarnaast nog fluit in het orkest Quintessence.

en toen kwam corona

Maart 2020...een eerste lockdown...mijn agenda was leeg. Geen repetities of concerten meer. Tijdens die eerste periode, voorjaar 2020, werkte ik als groepsbegeleider in de gehandicaptenzorg. Daarna werden de maatregelen weer versoepeld en kon ik weer met muziek aan de slag. Tot het najaar waarin we opnieuw in een strenge lockdown terechtkwamen. Ik besloot een studie tot kindercoach te gaan doen en rondde die eind 2020 af. 
In januari 2021 was er echter nog steeds geen zicht op een einde van de pandemie. Ik maakte een lijstje met dingen die ik altijd al had willen doen. Op nummer 1 stond het schrijven van een kinderboek. Zo gezegd zo gedaan...
Al snel had ik het idee voor Griebel in mijn hoofd zitten. Mijn eigen ervaringen en datgene wat ik om me heen zie werden de basis voor het boek. 

de totstandkoming van 'griebel'

Ik had best een pittige tijd achter de rug. Vooral in 2020 gebeurden er, naast Corona, nogal wat dingen die me aardig uit balans brachten. Met hulp van psycholoog Leon ging ik mijn angsten te lijf. Wat een openbaring! Ik heb fantastisch liefdevolle ouders en een hele fijne jeugd gehad. Maar ik was als kind best weleens bang. Welk kind is dat trouwens niet? Achteraf gezien was mijn hooggevoeligheid (waar ik pas veel later achter kwam) een van de dingen die de angst voedde. Ik voelde zoveel meer dan anderen, maar kon dat als kind niet plaatsen. Ondanks dat heb ik een vrij onbezorgde jeugd gehad en kon ik altijd bij mijn ouders terecht. Maar dat stukje onzekerheid en angst is altijd blijven sluimeren. Samen met Leon heb ik dat aangepakt en vielen veel puzzelstukjes op hun plaats. Dus toen ik in januari 2021 begon aan Griebel was meteen duidelijk wat het thema moest zijn. Eigenlijk ging dat als vanzelf.

angsten overwinnen

Griebel gaat over het overwinnen van angst. Eén van de dingen die ik leerde is om die angst aan te kijken. Des te harder je er tegen vecht, des te harder komt hij terug. En zo ontstond Griebel, de personificatie van die angst. Een mannetje dat de angst van kinderen ruikt en dan op hun kamer verschijnt. Zoals in mijn boek bij Noa. Hij is bang voor Mees, een jongen op school die hem pest. En hij vindt het lastig dat mama een nieuwe vriend heeft. Papa is omgekomen bij een ongeluk. Stel dat mama meer van haar nieuwe vriend gaat houden dan van papa? En wat als ze papa helemaal vergeet? 
Het zijn thema's waar kinderen vaak mee te maken krijgen. Hoe snel zeggen we niet 'je hoeft niet bang te zijn, niks aan de hand' ? Hoeveel druk is er tegenwoordig om te presteren en er bij te horen? Een kanjer of een topper te zijn. 
Daarom schreef ik Griebel. Een fantasievol boek vol humor en spanning. Op de eerste plaats heerlijk leesvoer voor kinderen vanaf 7 jaar. Maar ik hoop die kinderen, ouders, opa's en oma's of andere voorlezers ook iets mee te geven: krachtige kwetsbaarheid! Je mag voelen wat je voelt. En daarmee werd het schrijven van Griebel ook een soort therapie voor mezelf. 

Mijn droom kwam uit

Nadat een aantal mensen mijn eerste 'probeersel' had gelezen kreeg ik louter positieve reacties. Ik durfde het aan om mijn manuscript op te sturen naar enkele uitgeverijen. Op een zondagmiddag, zo'n vijf weken later, kreeg ik mail van Clavis. Ik moest het twee keer lezen om te geloven wat er stond: ze wilden Griebel uitgeven!
Twee weken later zat ik in hun hoofdkantoor in Hasselt, gevestigd in een prachtige oude abdij. Ik praatte met Philippe Werck, de oprichter en directeur van Clavis. Ik was enorm vereerd toen ik hoorde dat ze duizenden manuscripten per jaar binnenkrijgen. Dat Philippe de meeste daarvan na één bladzijde weglegde, maar het mijne helemaal had gelezen. Dat hij de gekozen thema's zo mooi vond en de manier waarop ik die in dit verhaal verwerkt had. Het was een inspirerend gesprek en ik ging op vleugels naar huis. 

De geheimen van schatterdam

Vol trots mag ik zeggen dat Clavis alle vier mijn boeken in de serie De geheimen van Schatterdam zal uitgeven. Griebel is daarvan het eerste deel. Onlangs voltooide ik het vierde boek. De cirkel is rond. 
Ik ben enorm dankbaar voor het vertrouwen van Clavis en Philippe Werck. Voor hun missie om maatschappelijke betrokkenheid in kinderboeken uit te dragen. Ik hoop van harte dat vele kinderen mogen genieten van mijn hersenspinsels en leren dat je mag zijn wie je bent en mag voelen wat je voelt.